Emigreren: Wat moet je regelen?
Emigreren steeds meer mensen dromen ervan om een leven op te bouwen in het buitenland en Nederland achter zich te laten. Voordat je de grens oversteekt wil je graag dat een en ander goed geregeld is en dat je Nederland met een gerust hard achter kan laten. Maar wat moet je dan allemaal regelen? Bij welke instanties moet je zijn? In welk land regel je wat? In dit blog nemen wij je mee met een paar highlights waar je allemaal aan moet denken bij het verhuizen naar het buitenland. Om een begin te maken is het belangrijk om vast te stellen wat de betekenis van emigreren is.
Inhoudsopgave
Wat moet je regelen bij een verhuizing naar het buitenland? Uitschrijven gemeente vanwege emigratie Emigreren en DigiD Emigreren en de belastingdienst Kan ik mijn bankrekening aanhouden bij emigratie?
Betekenis emigreren
Als je overweegt om de grote stap te zetten en je leven in het buitenland voort te zetten, is het cruciaal om te begrijpen wat emigreren precies betekent. Emigreren is niet zomaar een fysieke verplaatsing; het is een ingrijpende levensverandering waarbij individuen ervoor kiezen om hun vaste verblijfplaats te verlaten en zich te vestigen in een ander land. Kortom de betekenis van emigreren is verhuizen naar een ander land. Let op: het gaat dus om een volledige verhuizing zonder nog vast te zitten aan huizen e.d. in Nederland. Je zal je dus volledig uitschrijven in Nederland en inschrijven in het nieuwe land.
Je ziet steeds vaker voorkomen dat mensen semigreren. Dat houdt kort gezegd in dat je een deel van het jaar in het buitenland doorbrengt maar je nog wel in Nederland ingeschreven staat. Je bent dus nooit meer dan 8 maanden in het buitenland. Een bekend voorbeeld hiervan is het overwinteren in een warm land. Deze mensen brengen de winter door in het buitenland en wonen de rest van het jaar “gewoon” in Nederland. Dit artikel is gebaseerd op een volledige emigratie. Wat betekent dat je uit Nederland verhuist en je in een ander land inschrijft.
Wat moet je regelen bij een verhuizing naar het buitenland?
Wanneer je de beslissing hebt genomen om naar het buitenland te verhuizen, is het van essentieel belang om goed voorbereid te zijn op de uitdagingen die deze ingrijpende verandering met zich meebrengt. Allereerst moet je je verdiepen in de visum- en verblijfsvereisten van het land van bestemming, om ervoor te zorgen dat je legaal en zonder complicaties kunt verblijven. Dat zal voor landen in Europa minder zwaar wegen, maar er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die verder weg emigreren.
Het regelen van internationale verhuisdiensten om je persoonlijke bezittingen veilig te transporteren, het opzeggen van lopende contracten en het informeren van instanties over je verhuisplannen zijn ook stappen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Financiële zaken, zoals het openen van een lokale bankrekening en het begrijpen van belastingverplichtingen in het nieuwe land, vereisen tijdige aandacht. Daarnaast is het aan te raden om je gezondheidszorgsituatie te regelen, inclusief het begrijpen van de medische voorzieningen en het afsluiten van een geschikte ziektekostenverzekering. Door een gedegen plan op te stellen en deze zaken tijdig aan te pakken, leg je een veilige basis voor een soepele overgang naar je nieuwe leven in het buitenland. In dit artikel over emigreren nemen wij je mee in een aantal van bovenstaande stappen.
Uitschrijven gemeente vanwege emigratie
First things first, het uitschrijven van de gemeente. In principe één van de laatste dingen die je praktisch gezien zal gaan doen, maar wel één met de meeste consequenties. De basisregel voor een uitschrijving bij de gemeente in Nederland is als volgt: Als je voor een periode langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt, dien je dit te melden. Dat betekent dus ook als je voor langere tijd gaat reizen, zonder vaste bestemming, dat je dit moet melden bij de gemeente. Dit doe je maximaal 5 dagen voor vertrek en niet eerder. Je dient aan te geven naar welk land je vertrekt en bij voorkeur ook je nieuwe adres. Dat is in de praktijk erg handig. Mocht bijvoorbeeld de gemeente, belastingdienst of zorgverzekering nog post voor je hebben, weet je zeker dat je dit nog zult ontvangen.
Het is verstandig om vooraf goed te informeren welke formulieren je nodig bent voor een inschrijving in je nieuwe thuisland. In Italie moet je bijvoorbeeld een geboorteakte kunnen tonen. Deze kan je bij de gemeente nog aanvragen. Ook is het erg belangrijk om een bewijs van uitschrijving vanuit de gemeente mee te nemen. Deze kan je nog nodig zijn voor de zorgverzekering of de belastingdienst.
Emigreren en DigiD
Het is aan te raden om voor je vertrek te zorgen dat je inlog voor jouw DigiD op orde is. Dat kan je in het buitenland een hoop gezeur besparen. Met je DigiD kan je vanuit het buitenland bepaalde zaken snel online regelen. Denk bijvoorbeeld aan het pensioenfonds of voor de belastingdienst. Mocht je in het buitenland zitten en je hebt geen DigiD, dan kan je deze enkel nog aanvragen via een balie. Voorkom dit en zorg dat je hem helemaal up-to-date meeneemt.
Emigreren en de belastingdienst
Dit is een van de grote onderwerpen waar menig Nederlander in het buitenland soms buikpijn van krijgt. De belastingdienst en emigreren. Uiteindelijk valt het meestal wel mee, als je volledig geëmigreerd bent. De moeilijkheid, of eigenlijk de onduidelijkheid zit hem meestal in het beschikbaar zijn van de informatie. Het eerste jaar dat je emigreert heb je meestal in twee landen inkomen. Tenzij je op 1 januari van een nieuw jaar vertrekt of als je geen inkomen of uitkering in Nederland hebt ontvangen in de periode dat je nog in Nederland woonachtig was. Voor dit eerste jaar dien je een M-biljet in te vullen. Dit kan online via de website van de belastingdienst, waarmee je in kan loggen met je Digid. Vandaar dat het erg handig is om deze al werkend mee te nemen.
Nadat je deze aangifte online hebt gedaan kan je alvast een belastingaanslag krijgen die je misschien in de toekomst moet betalen. Dat heeft een conserverende aanslag. Dat kan bijvoorbeeld zijn over de pensioenrechten die je in Nederland hebt opgebouwd. Een conserverende aanslag heeft een geldigheidsduur van 10 jaar, met uitzondering voor een aanmerkelijk belang. Deze conserverende aanslag is dan onbeperkt geldig. De details van zo’n aanslag en hoe dat precies werkt, daar komen wij later in een artikel over terug.
Naast de aangifte is het belangrijk om een aantal andere zaken met de belastingdienst ook goed te regelen. Denk bijvoorbeeld aan eventuele toeslagen die je ontvangt. Deze dien je tijdig stop te zetten en kunnen consequenties hebben als jij halverwege het jaar naar het buitenland verhuist. Ook dien je een voorlopige aanslag aan te passen. Deze is namelijk op basis van de situatie dat je in Nederland woonachtig bent. Denk bijvoorbeeld aan de belasting die je betaalt voor je auto, camper of ander motorrijtuig. Mocht je de auto willen uitvoeren dan dien je dit te melden bij de RDW. Daarmee stopt bijvoorbeeld de registratie van de auto ook meteen.
Kan ik mijn bankrekening aanhouden bij emigratie?
Deze vraagt kent geen eenzijdig antwoord. Mocht je in Europa blijven, dan zou jij je bankrekening kunnen behouden en kunnen gebruiken. Verhuis je buiten Europa dan is het niet altijd verstandig en hangt het er zeer vanaf naar welk land je verhuist. Overigens zijn er een aantal banken en creditcardmaatschappijen die soms eenzijdig een rekening opzeggen als jij je uitschrijft bij de gemeente. Het is dus verstandig om vooraf bij je bank te checken of dit ook bij jou het geval is. Niets zo vervelend als niet direct bij je geld kunnen als je een leven in een ander land aan het opbouwen bent.
Het is dan ook aan te raden om een nieuwe bankrekening te openen in het nieuwe thuisland. Mocht er iets zijn, ben je ook altijd in de buurt om het op te lossen. Het is raadzaam om voor je definitieve uitschrijving alvast informatie in te winnen bij een lokale bank. Je weet dan precies welke gegevens je mee moet nemen voor een aanvraag van een bankrekening. Dit kan per land en per bank flink verschillen.
Hoe zit het met mijn AOW bij emigratie?
Één van de onderwerpen waar niet direct aan gedacht wordt bij emigratie, maar die wel veel effect kan hebben op je toekomst: je AOW. Als je jong bent en vertrekt naar het buitenland wil je hier helemaal niet aan denken. Toch is het handig om hier even goed bij stil te staan. AOW bouw je op als je werkzaam bent in Nederland en belasting afdraagt in Nederland.
Als jij je uitschrijft in Nederland en niet meer voor een Nederlandse werkgever werkt, zal je geen AOW meer opbouwen. Maar datgene wat je in de voorgaande jaren hebt opgebouwd blijft gewoon staan. Echter, doordat je niet jaarlijks opbouwt zal je voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent gekort worden met 2%. Dat lijkt zo mee te vallen maar kan toch behoorlijk oplopen als je voor meerdere jaren in het buitenland verblijft. Je kan dit voorkomen door je vrijwillig te verzekeren voor de AOW. Je betaalt dan een jaarlijkse premie aan de Sociale Verzekeringsbank. Het is wel belangrijk dat je dit aanvraagt binnen 1 jaar nadat je in het buitenland bent gaan wonen. De kosten voor deze jaarlijkse premie kan je bereken op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Hoe zit het met mijn zorgverzekering bij emigratie?
Als je niet meer in Nederland woont of werkt eindigt de Nederlandse zorgverzekering. Op het moment dat jij je hebt uitgeschreven bij de gemeente kan je jouw zorgverzekering opzeggen. Je bent op dat moment afhankelijk van een verzekering in je nieuwe thuisland. Dit geldt voor Nederlanders die in het buitenland gaan wonen maar nog niet met pensioen gaan. Het lijkt onnodig om te vermelden maar het is erg belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over het zorgstelsel in je nieuwe thuisland en hoe ze daar om gaan met verzekeringen. Elk land kent uitzonderingen en eigen regels, waardoor een duidelijk overzicht onmogelijk is.
Ben je wel met pensioen en woon je in het buitenland, dan ben je een uitzondering op deze regel. Afhankelijk van het woonland heb je mogelijk wel recht op een vergoeding van je medische kosten in het buitenland. Deze komen voor rekening van Nederland. Je betaalt daarvoor een maandelijkse bijdrage die meestal van je pensioen zal worden ingehouden. Je dient je dan aan te melden bij het CAK.
Werk je alsnog vanuit het buitenland voor een Nederlandse werkgever? Als je in het buitenland woont maar in Nederland blijft werken en je loonbelasting afdraagt, ben je verzekerd voor de Wlz en dus verplicht om een zorgverzekering te hebben in Nederland. Je betaalt dus je zorgpremie in Nederland. Het is verstandig om bij je zorgverzekering in Nederland een S1-formulier aan te vragen. Hiermee kan je in het buitenland bij je ziekenfonds laten zien dat je verzekerd bent voor medische zorg en dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt.
Een checklist maken.
Zoals je hebt gelezen zijn er veel dingen die geregeld dienen te worden voor je vertrekt uit Nederland. Om je emigratie goed vorm te geven is het verstandig om een checklist te maken. Zoals je leest zijn er zoveel punten om aan te denken. Dit zijn slechts een paar belangrijke punten die je in Nederland moet regelen. Voor de dingen die je moet regelen in je nieuwe thuisland is er ongetwijfeld net zo’n lijst te maken. Het is daarom aan te raden om een checklist te maken en de vorderingen bij te houden. Een emigratie staat vaak voor chaos en veel administratieve rompslomp maar als het eenmaal geregeld is, zit je goed.
In dit artikel heb je een aantal belangrijke punten kunnen lezen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt. Dit is slechts een onderdeel van de dingen die geregeld dienen te worden. Ook zijn er een aantal punten nog niet beschreven. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeringen, telefoonabonnementen en eventuele standaard medicijnen die je gebruikt. Een emigratie blijft daarom altijd een persoonlijke zoektocht naar alle dingen die gedaan en geregeld moeten worden op basis van het land waar je naartoe vertrekt. Overigens kunnen wij wel zeggen, dat hoeveel werkt het ook lijkt, het uitzoeken altijd wordt beloond met een fantastisch leven in het buitenland.
Wil je meer informatie lezen? Bekijk dan onze aanrader van 4 boeken over emigreren of het blog over de fases van emigreren
Comments